domingo, 22 de mayo de 2011

El pressupost

El pressupost és la part del projecte on es relacionen, d'una manera ordenada i detallada, les despeses econòmiques que originarà la materialització del projecte. Elements que el formen:
-Els materials.
-La mà d'obra.
-El temps.

Normalització i simbologia

Normes, reglaments i especificacions
La normalització vol unificar criteris respecte a unes matèries determinades, i així possibilitar l'ús d'un llenguatge comú dins d'un entorn d'activitats concretes.
- Les normes són documents d'acceptació voluntària que contenen especificacions elaborades amb els consens de diverses parts interessades.
- Els reglaments són especificacions de compliment obligat que estan fixades per la llei.
- Les especificacions tècniques expressen els criteris d'exigència de l'usuari davant del fabricant o del proveïdor.
Plànols
Els plànols són el conjunt de formats que contenen tots els dibuixos que es fan durant el desenvolupament del projecte.
Si en el projecte hi ha més d'un plànol, cal acompanyar-lo amb un índex que els referenciï.

El projecte tecnic formal

El projecte tècnic és un document amb informació tècnica que ens permetrà desenvolupar la solució al problema inicial d'una manera clara i precisa.

1. La memòria
La memòria es divideix en:

La memòria descriptiva
S'hi ha d'explicar detalladament l'objectiu i l'abast del projecte, la ubicació, els estudis previs que s'han fet per analitzar el problema en qüestió, l'anàlisi de les diverses solucions baremades i el criteri que ha portat a escullir la solució proposada, els mètodes de càlcul utilitzats, els resultats d'aquests càlculs i la justificació de quins d'han tingut en compte a l'hora de prendre decisions, la bibliografia consultada, la valoració econòmica global del projecte i la seva viabilitat.

Els càlculs
S'han d'ordenar per temes. Cal indicar les diverses operacions que s'hi han fet de manera seqüencial i clara.

L'estudi econòmic
Hi hauran els possibles estudis de mercat, la previsió de recursos financers, humans i tècnics.

L'estudi mediambiental
Qualsevol projecte susceptible de tenir un impacte sobre el medi ha d'incloure el preceptiu estudi mediambiental.

L'estudi de seguretat i salut
Han obligat a fer un estudi de seguretat i salut en els projectes tècnics, de manera que ja des de la fase de dissent es tenen en compte els punts crítics, la formació necessària dels treballadors i les necessitats materials i tècniques perquè es compleixin les normes de seguretat.

Els annexos
Segons el tipus de projecte, farà falta encara més informació de tipus descriptiu i tècnic, que per la seva importància mereix un subapartat. Així, podrem inserir annexos referits als catàlegs de característiques dels diversos materials i components prefabricats que s'han utilitzat.

Activitats

1. Pensa com s'ha aplicat el procés tecnològic a la millora del 
calçat esportiu. Com hi ha influït l'aparició de nous materials?
Ha fet que el calçat sigui millor.



 11. Macrca en cada cas quines eines informàtiques utilitzaries en cada fase del projecte tecnològic:
16. Què et sembla que vol dir que diversos ordinadors són compatibles entre ells? Quina importància té aquest fet per als usuaris i per als fabricants de programari? Es pot utilitzar idependenment de la marca. No depèn del fabricant, per exemple na reparació.

25. Qui és el responsable dels danys quan hi ha una explosió de gas en un habitatge? És el propietari si s'ho deixa encès. I és el tècnic si es produeix una fuga.

26. Quin professional és el que es dedica a fer reformes de gas o electricitat en un habitatge? Es pot fer qualsevol canvi?Electricista. Cal la signatura d'algun professional o el visat d'algun projecte? Si que cal l'asignatura d'un professional.